Cum decizi să te stabilești în altă țară?

Scroll down to content

Dacă ești acasă și te gândești să pleci în altă țară, care îți sunt motivele? Ce te face să vrei să pleci de acasă? Dacă ai plecat în străinătate și totuși într-un final te-ai întors, nu ai regretat niciodată? Ți-ai luat viața de la capăt și nu te-ai gândit niciodată ce ar fi fost dacă ai fi rămas în altă țară? Ți-a fost ușor? Ți-a fost greu? Dar MAI ALES: dacă ai plecat în altă țară, cum ai luat decizia că vrei să te stabilești acolo?Cum? Ai spus într-o zi gata eu aici rămân? Nu ai regretat? Nu te gândești niciodată la acasă? De Crăciun? De Paște? La zile de naștere când toți se strâng la masă și tu nu ești acolo? Nu te gândești la bunici? că practic ai vizitele cu ei numărate..Cum ai luat decizia că nu te mai întorci acasă? Că de acum încolo va fi doar locul unde te întorci o data la șase luni..sau chiar mai rar de atât. Cum iei decizia asta? Vine vreun semn de undeva? Cum să nu regreți orice ai alege? Da, normal că îți asumi ce ai ales, dar dacă începe ca un bulgăraș mic și după se rostogolește și se transformă într-un regret mare? Dacă ajungi acasă, te bucuri de familie, prieteni, căței, purcei și după te lovești de neajunsuri, te macină și ajungi ce crezi..la gândul ‘ ce ar fi fost dacă aș fi rămas în altă țară?’
Dar dacă stai în altă țară ani de zile și într-un final tot acasă te întorci și te gândești..de ce nu m-am întors acasă mai devreme? Mulți ar spune că alegerea este între bani și familie, dar afirmația asta este ipocrită pentru că e mai mult de atât, e mai profund. În zilele noastre nu mai poți respira fără bani. Dacă ai o problemă de sănătate, nu ai bani să te faci bine. Pur și simplu nu ai. Dacă ai visul de a-ți forma o familie, o căsuță și copiii tăi să zburde prin grădină din fața casei, ai nevoie de bani! Noi în România suntem făcuți să credem că e ceva normal să ai carduri Avantaj cu care să-ți iei în rate tot ce ai nevoie. Televizor, frigider, laptop? Toate în rate. Dacă vrei telefon de curând apărut..îl iei la abonament..deci rate. Dacă vrei un apartament sau o casă..garantat trebuie să-ți vinzi sufletul pe o rată de treizeci de ani. Vacanțele..nu sunt pentru toată lumea. Unii nici nu visează la ele. Și dacă totuși încerci să strângi bani pentru o vacanță..ei bine poți să ai ‘norocul’ să ți se strice mașina cu câteva luni înainte de vacanță. Banii se duc pe repararea mașinii care este ceva necesar..Deci adio vacanță în Turcia, bun venit Costinești! Acum mi-e dor de Costinești..dar asta nu înseamnă că nu a fost frustrant la momentul respectiv.
Și acum vin eu și vă spun că există alte țări unde oamenii își permit ultimele telefoane apărute cu banii jos. Câți oameni din România se duc și pun pe tejghea 5000 de lei și își iau ultimul iphone?
Există țări unde e mai scump să ai cartela cu credit la telefon decât abonament. La noi, în România, e invers.
Oamenii își permit frigidere, televizoare și tot ce e necesar într-o casă fără să fie nevoiți să strângă luni de zile banii, sau să le plătească în rate.
La locul meu de muncă echipa de curățenie se strânge în pauza de masă și toți povestesc prin ce țări au fost în vacanță. Dau exemplu echipa de curățenie pentru că în România oamenii care lucrează la curățenie…știți și voi în ce situații sunt.
Mai sunt și unii, care se plâng că nu le ajung banii dar nu există asemănare între cazurile lor și cazurile oamenilor din România care nu se descurcă cu banii, pentru că aici ei consumă droguri, beau, fumează foarte mult și din păcate fac copii foarte devreme din punctul meu de vedere dar ăsta e alt subiect.
Dacă ești genul care își dorește o viață liniștită, vacanță de două ori pe an..atunci poți avea asta cu ușurință.
Adevărul e că toți suntem îngenunchiați sistemului indiferent din ce țară venim dar acum depinde și cât de larg ai lanțul în care ești prins. În România..lanțul deja ne ține la pământ dar mulți deși știu, nu conștientizează. Singurul mod de a vedea lucrul ăsta e să muncești câteva luni în altă țară, să plătești tot ce ai de plătit la stat și să vezi efectiv câți bani îți mai rămân în mână..
Dar cu toate astea ce faci dacă tu simți că nu aparti locului? Că nu prinzi rădăcini aici? E doar o chestie de acomodare? Durează ani de zile să te acomodezi? Și cum rămâne cu toate celelalte lucruri de acasă care aici lipsesc cu desăvârșire..? Mi-e dor de prieteniile formate la locul de muncă, de ceea ce înseamnă muncă în echipă cu adevărat, de simțul nostru al umorului, de glumele noastre cu subînțeles, glume bune la care să râd cu poftă!
Mi-e dor de români..noi avem ceva aparte. Suntem calzi unii cu alții. Noi suntem descurcăreți, isteți, găsim o soluție în orice situație. Ca atunci când facem o omletă din ultimele alimente din frigider..și tot nu murim de foame! Deși dacă ești acasă poți trăi cu impresia că oriunde pe globul ăsta oamenii sunt așa..vă spun eu că nu sunt.
Deci cum alegi? Ce faci dacă închizi ochii și vezi un viitor și aici, dar vezi un viitor și acasă..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: